Sulje
Edellinen

Sulje
Edellinen

Sulje

Valikko
Lahjakortit
0 0 €

Tarjoamme postikulut yli 100 e tilauksiin!

Ps. Huomasitko jo outlet-osaston?

X


Usein kysytyt kysymykset

TUOTTEIDEN VALMISTAMINEN


Missä Nupun tuotteet valmistetaan?

Nupun kaikki tuotteet valmistetaan niin lähellä kuin mahdollista. Tällä minimoimme kuljetuksesta tulevia päästöjä ja kuluja. Haluamme tukea suomalaista ja eurooppalaista työtä, ja kaikki tuotteemme tehdään EU:ssa. Jokaisen tuotteen kohdalla on verkkokaupassa ilmoitettu maa, jossa tuote on valmistettu tai painettu.

 

Ajatteletteko Nupussa ympäristökysymyksiä?

Kyllä ajattelemme, aika paljonkin. Lue lisää täältä.

 

Saako teiltä valmiita vaatteita?

Valmiita vaatteita meiltä kysellään paljon, mutta haluamme keskittyä kuosien ja ihanien kankaiden tekemiseen. Vaatteiden teollinen valmistaminen on aivan oma, monimutkainen tuotantoprosessinsa. Nupulta voi tilata yksittäiskappaleita osasta vaatemalleistamme. Voit valita vaatteeseen haluamasi kankaan ja yksityiskohdat, kuten taskut. Ompelija tekee tilaamasi vaatteen Suomessa. Tilaa omasi täältä.


Teemme myös yhteistyötä muiden yritysten kanssa! Ensimmäinen vaatemallisto yhteistyössä Lumoanin kanssa ilmestyi helmikuussa 2020. Katso lisää täältä.

 

Miksi kankaissa on virheitä?

Kaikissa tuotteissa on välillä valmistusvirheitä. Kankaissa valmistusvirheitä saattavat olla esimerkiksi pienet reiät tai erilaiset värivirheet. Jopa valmiina ostettavissa vaatteissa on joskus virheitä, vaikka ne kulkevat monen laaduntarkastajan kautta.


Kankaat tarkastetaan painossa ja me tarkastamme ne vielä leikatessa, mutta joskus pienimmät virheet jäävät valitettavasti huomaamatta. Tarkistathan siis kankaan ennen esipesua! Vielä leikatessakin kannattaa olla tarkkana. Ole meihin yhteydessä, jos löydät kankaastasi virheen!

 

Vaihtelevatko kankaiden värisävyt?

Valitettavasti värien sävyissä voi olla pieniä eroja tuotantoerien välillä. Nupun kankaat painetaan digitaalisesti ja digipainannassa värit onneksi pysyvät melko samoina erästä toiseen, mutta pieniä eroja on mahdollista tulla. Suurimmat erot voikin huomata eri kangaslaatujen välillä. Materiaali, painokone ja käytetyt värit saavat aikaan sen, että värit voivat poiketa toisistaan eri kangaslaaduissa toisistaan, vaikka ne olisi tehty saman tiedoston pohjalta.

 

KANKAIDEN OSTAMINEN JA TILAAMINEN

 

Mistä Nupun kankaita voi ostaa?

EU:ssa Nupun kankaita saa Nupun omasta verkkokaupasta ja tapahtumista. 


Olemme päättäneet antaa trikoitamme myyntiin valittuihin kangaskauppoihin Suomessa, jotta asiakkaillamme olisi mahdollisuus hypistellä kankaita ja nähdä värit luonnossa. Nupun trikoita on saatavilla Kimmillä Mäntsälässä ja Ompelijan Onnessa Raahessa.


Nupun kankailla on myös Pohjoismaissa jälleenmyyjät Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Lisäksi Nupun kankailla on jälleenmyyjät USA:ssa ja Singaporessa. Paperituotteillamme on monia jälleenmyyjiä, katso lähin täältä!

 

Voiko Nupun työhuoneelle Lauttasaareen tulla ostoksille?

Nupun työhuoneella ei ole myymälää emmekä pääsääntöisesti voi ottaa vieraita vastaan. Voit noutaa verkosta tilaamasi tuotteet työhuoneelta, mutta sovithan ajan etukäteen sähköpostitse tai puhelimitse, jotta olemme varmasti paikalla. Silloin tällöin järjestämme myös ystävämyyntejä, ja silloin työhuoneellamme on avoimet ovet!

 

Miksi 50 cm on kankaan minimitilausmäärä?

Kun käsittelemme kangastilausta, pakka pitää ottaa esille, pala mitata, leikata ja pakata. Nämä kaikki vaiheet ovat samat, olipa pala minkä kokoinen tahansa. Myös vinoonleikkuuvaraa joutuu laittamaan pienempään palaan suhteessa enemmän kuin pidempään palaan. Ihan pienen pieniä suikaleita ei yksinkertaisesti ole kannattavaa leikata. Jos haluat tutustua eri kangaslaatuihimme, voit tilata materiaalien mallitilkut.

 

Miksi kangasta ei ole mitattu sentilleen sitä määrää, mitä olen tilannut?

Kun kangas leikataan rullalta tai pakalta palaksi, se alkaa vähitellen vetäytyä luonnollisiin mittoihinsa. Tämä koskee erityisesti trikoota ja joustocollegea, jotka sisältävät elastaania. Kangas on ollut venytyksessä tuotannon viimeistelyvaiheessa ja rullalle laitettaessa kankaan täytyy olla suora ja rypytön, joten rullallakin kangas on pienessä kiristyksessä. Yritämme parhaamme mukaan arvioida tätä vetäytymää ja laitamme siksi tilauksen mittaan muutaman prosentin ekstraa. Muutoin voisi käydä niin, että leikkaamastamme metristä on vain 98 cm jäljellä, kun se on asiakkaan hyppysissä. Leikkaamme tilatut kangaspalat käsin. On inhimillistä, että joskus leikkaus saattaa mennä hitusen vinoon. Myös näitä mahdollisia vinousvirheitä kompensoimme leikkaamalla vähän ylimääräistä.

 

Mikä on Nuput-kortti?

Halusimme keksiä jotain kivaa vakioasiakkaillemme, joten kehitimme Nuput-kortin, joka on eräänlainen kanta-asiakaskortti. Saat jokaisen tilauksen tai ostoksen mukana tarran, jonka voit kiinnittää Nuput-korttiin. Kun olet kerännyt korttiin 6 tarraa, lähetä siitä kuva meille sähköpostitse. Saat seuraavan tilauksen mukana yllätyksen! Tarroja laitamme tilauksiin automaattisesti, mutta kortin saat kirjoittamalla tilauksen lisätietokenttään "Nuput-kortti". Vuoden aikana jokainen asiakas voi saada maksimissaan kaksi korttia. Kortti ja tarrat ovat henkilökohtaisia.

 

KANKAIDEN KÄYTTÖ

 

Mihin käyttöön eri kangaslaadut sopivat?

Jos haluat tutustua eri kangaslaatuihimme, voit tilata materiaalien mallitilkut.

-       Trikoo ja joustocollege sopivat erityisen hyvin vaatetuskankaiksi niiden joustavuuden ansiosta. Molemmat ovat melko tiiviitä ja napakoita. Vain mielikuvitus on rajana siihen, millaisia vaatteita näistä voi tehdä.

-       Urheilutrikoo sopii nimensä mukaisesti urheiluvaatteisiin. Nupulta sitä löytyy kahta eri lajia, liukkaampaa ja pehmeämpää. Liukas urheilutrikoo sopii erityisesti napakoihin urheiluvaatteisiin ja uima-asuihin, sillä se kestää klooria ja siinä on aurinkosuojakerroin UPF 50+. Pehmeä sopii paremmin vähän väljempiin urheiluvaatteisiin. Molemmat urheilutrikoot on valmistettu Italiassa kierrätysmuovipulloista.

-       Softshell on monipuolinen ulkoilukangas. Sen takapuoli on pehmeäksi harjattu, joten softshellistä tehdyt ulkovaatteet, kuten takit tai ulkohaalarit eivät välttämättä vaadi vuoria. Se sopii hyvin myös esimerkiksi repun tai hanskojen materiaaliksi. Softshell hylkii vettä ja pitää tuulta.

-       Verkkari erittäin laadukasta polyesterikangasta, joka sopii esimerkiksi ulkoilu- ja urheiluvaatteisiin. Verkkari tuntuu mukavalta päällä, sillä se joustaa pituus- ja leveyssuuntaan ja nurja puoli on harjattu pehmeäksi. Materiaali siirtää kosteutta iholta ja sisältää UPF-50 -suojan.

-       Ohut puuvillapalttina sopii pieniin sisustusprojekteihin tai verhoiksi, mutta erityisen hyvin se toimii myös vaatetuskankaana. Siitä on tehty sekä miesten paitoja että naisten juhlavampia mekkoja, eikä se rypisty kovin helposti.

-       Ohut puuvillasatiini on laskeutuvaa, minkä ansiosta se sopii hyvin vaatetukseen, kuten puseroihin tai ilmaviin mekkoihin. Ei suositella hankauksen kestoa vaativiin tuotteisiin, kuten sohvatyynyihin.

-       Tencelsatiini on vaatetuskangas, jota voi käyttää samanlaiseen tarkoitukseen kuin ohutta puuvillasatiiniakin. Pesemätön tencelsatiini on kiiltävää, mutta älä anna sen hämätä! Ensimmäisen pesun jälkeen tencelsatiinista tulee ihanan pehmeää ja laskeutuvaa, ja se muistuttaa kivipestyä silkkiä. Kuumuus haperruttaa tencelkuituja, joten tencelsatiinista valmistettua vaatetta ei juuri kannata silittää.

-       Paksu puuvillasatiini on himmeän kiiltäväpintaista, ja tiiviin pintansa ansioista se kestää kulutusta hyvin. Se sopii hyvin juhla-asuihin, pikkulaukkuihin tai vaikka tyynynpäällisiin. Paksu puuvillasatiini on näyttävä valinta pöytäliinaan!

 

Pitääkö kangas pestä ennen ompelua?

Riippuu siitä, mihin aiot kangasta käyttää. Jos aiot pestä tuotetta, jonka kankaasta valmistat, kangas kannattaa ehdottomasti esipestä. Silloin kangas kutistuu esipesussa sen mitä se kutistuu, eikä valmis tuote enää kutistu. Tämä koskee siis erityisesti trikoota ja joustocollegea, joista tavallisesti tehdään vaatteita. Jos taas et tule pesemään tekemääsi tuotetta, kuten laukkua tai nojatuolia, ei kangasta tarvitse esipestä. Esimerkiksi laukussa kangasta ei myöskään ole niin paljon, että kutistumista edes voisi huomata.


Tekokuituisia kankaita kuten urheilutrikoota ei ole välttämätöntä esipestä, sillä tekokuidut eivät veny tuotannossa samalla tavalla kuin luonnonkuidut.


Erilaatuisia tai eri valmistajien kankaita ei kannata esipestä samalla kertaa. Vaikka eri valmistajien kankaissa olisi kaikissa 40 °C esipesuohje, voivat eri tehtaissa painetut kankaat värjätä esipesussa toisiaan.

 

Miksi kankaat kannattaa esipestä?

Tuotannossa painamisen jälkeen kankaat pestään ja vedetään raamille, jossa kangas kuivatetaan suoraksi. Sen jälkeen kangas vedetään rullalle ja sitten vielä taitetaan pakalle. Näissä valmistamisen vaiheissa kangas on pienessä venytyksessä, joka ei pääse täysin vapautumaan kankaan ollessa pakalla tai rullalla. Kun pakalta leikataan pala, kangas alkaa pikkuhiljaa vetäytyä luonnollisiin mittoihinsa. Ensimmäisen pesun jälkeen kangas on vetäytynyt kokonaan kokoon eikä se enää kutistu.


Kankaissamme ei varsinaisesti ole väri- tai kemikaalijäämiä, joiden takia ne pitäisi pestä ennen käyttöä.

 

Miten Nupun kankaista tehtyjä vaatteita pestään?

Riippuu kankaasta. Tarkista kangaskohtaiset pesuohjeet kankaan mukana saamastasi pesuohjekortista tai verkkokaupasta. Pese vaatteet nurin päin käännettynä, jotta kankaan pinta kuluu mahdollisimman vähän. Kirjavien kankaiden kohdalla nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että pese se sellaisten vaatteiden kanssa, jotka ovat samaa väriä kuin kankaan vaalein kohta. Pesuohjelmaksi kannattaa valita hienopesu ja alentaa linkous 800 kierrokseen. Monet ekologiset ohjelmat, jotka käyttävät vähän vettä ja kestävät pitkään, kuluttavat valitettavasti kankaan pintaa enemmän.

 

Voiko Nupun kankaat laittaa kuivausrumpuun?

Kangaspainojen antamissa pesuohjeissa kuivausrummun käyttöä ei suositella. Kuumuus ei tee hyvää elastaanille, ja se haurastuu ajan myötä. Jos tästä huolimatta aiot laittaa vaatteesi kuivausrumpuun, kangas kannattaa laittaa kuivausrumpuun myös esipesun yhteydessä, sillä kuivausrummussa kangas kutistuu voimakkaammin.

 

Eikö tummapohjaisia kankaita voisi suoraan painaa tummalle kankaalle?

Yksityiskohtaisten ja moniväristen kuvioiden vuoksi Nupun kankaat painetaan digitaalisesti. Digiprinttausta voisi verrata tavalliseen mustesuihkutulostukseen. Jos paperi on tumma, eivät värit näy ollenkaan, tai ainakaan toistu oikein. Tummalle pohjakankaalle painettaessa väriemulsion tulee olla peittävää, joten se on myös paksumpaa. Digiprintterissä ei voi käyttää tällaista paksua painoemulsiota. Digipainannassa printtiväri on ohutta, eikä koveta tai paksunna kangasta, mikä myös osaltaan parantaa kankaan tuntua.

 

Saako kankaistanne tehdä tuotteita jälleenmyyntiin?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: ei saa. Yksittäiskappaleita voi tehdä tilauksesta, mutta sarjatuotantoon verrattava jälleenmyynti on kielletty. Jos siis haluat, että ompelija tekee sinulle mekon meidän kankaastamme, se sopii kyllä. Mutta jos ajattelit tehdä 20 vauvan leggingsit myyjäisiin, se ei ole sallittua. Kuulemme mielellämme, jos haluaisit tehdä yhteistyössä tuotteita kankaistamme!

 

Miksi valtaosassa Nupun trikoista on elastaania?

Meillä on valikoimassa myös 100 % puuvillatrikoota, mutta valitettavasti sille on ollut vähän kysyntää. Tämä voi johtua siitä, että suurin osa trikookaavoista on suunniteltu elastaania sisältäville kankaille, ja niistä on helppo saada istuvia. Elastaania sisältävät neulokset joustavat enemmän kuin pelkästä puuvillasta valmistetut, ja siksi samoja kaavoja ei välttämättä voi käyttää.